Ondernemen vanuit huis, zo werkt het!

Goed nieuws! Een bedrijf aan huis starten in de gemeente Hoorn is toegestaan.

Bedrijf aan huis

Je hebt geen toestemming van de gemeente nodig als je een bedrijf aan huis start en een vrij beroep uitoefent. Het gaat dan om beroepen zoals architect, accountant, huisarts, notaris, psycholoog, tandarts, dierenarts en medisch specialist. Verder zijn, conform het bestemmingsplan, onderstaande bedrijfsactiviteiten ook aan huis toegestaan:

 • Ambachtelijke functies: lijstenmakerij, pottenbakkerij, (muziek)instrumentenmakerij, meubelmakerij, prothesemakerij, fotografiebedrijf, beeldhouwersatelier.
 • Kledingmakerij: (maat)kledingmakerij, kledingverstelbedrijf, woningstoffeerderij.
 • Kantoorfunctie ten behoeve van bedrijvigheid die elders wordt uitgeoefend, waaronder: schoonmaakbedrijf, schoorsteenveegbedrijf, schildersbedrijf, glazenwasserij, maar ook ten behoeve van bijvoorbeeld een (groot)handelsbedrijf.
 • Reparatiebedrijfjes waaronder: schoen-/lederwarenreparatiebedrijf, uurwerkreparatiebedrijf, goud- en zilverwerkreparatiebedrijf, reparatie van kleine (elektrische) gebruiksgoederen, reparatie van muziekinstrumenten, computerservicebedrijf (systeembouw). In ieder geval zijn fiets-, brommer- en motorvoertuigenreparatiebedrijven uitgezonderd.
 • Advies- en ontwerpbureaus: reclame/ontwerp, grafisch ontwerp, decorbouwbedrijf.
 • Zakelijke dienstverlening, waaronder: assurantie-/verzekeringsbemiddeling, exploitatie en handel in onroerende zaken, belastingadviesbureau, juridisch adviesbureau.
 • Overige dienstverlening: hondentrimsalon, kapsalon, schoonheidssalon, nagelstudio.
 • Onderwijs: autorijschool, onderwijs niet in te delen naar specificatie, mits zonder werkplaats of laboratorium
 • Zorg: fysiotherapeut, acupuncturist, logopedist, pedicure, sportmasseur, kinderopvang (tot een maximum van vier kinderen)
 • Overige: distributiebedrijf (alleen opslag van goederen), internetbedrijf (alleen opslag van goederen)

Belangrijke voorwaarden

Een bedrijf starten vanuit huis is in de gemeente Hoorn is dus doorgaans geen probleem. Aangezien je woning en de woonwijk primair bedoeld is om prettig te kunnen wonen moet er wel voldaan worden aan de aan de onderstaande voorwaarden:

 • U verandert weinig aan de woonfunctie van uw woning.
 • De oppervlakte van uw bedrijf is maximaal 35% van de totale vloer van de begane grond van uw woning (inclusief aan- en uitbouwen). De oppervlakte is maximaal 20 m².
 • Het beroep of bedrijf mag in een bijgebouw. Maar alleen als er daarmee niets verandert aan het woongenot en de privacy van de buren.
 • U bent zelf één van de bewoners van de woning.
 • U heeft een eenmansbedrijf.
 • Het uiterlijk van uw woning blijft hetzelfde.
 • Uw bedrijf is geen detailhandel en/of horeca.
 • Uw beroep of bedrijf mag niet te veel verkeer aantrekken. Er mag geen verkeersoverlast ontstaan. Ook mogen er geen verkeersmaatregelen nodig zijn, zoals extra parkeerplaatsen.
 • Er verandert niets aan het gebruik of de privacy van woningen of bedrijven in de buurt.
 • U heeft voor het beroep of bedrijf geen vergunning nodig volgens de Wet milieubeheer.
 • U mag volgens het bestemmingsplan uw beroep aan huis uitvoeren.

Bestemmingsplan

Wil je exact weten wat er wel en niet mag op jouw woonadres raadpleeg dan het bestemmingsplan. Als je niet voldoet aan de voorwaarden, kan de gemeente soms toch toestemming geven. De gemeente kijkt dan of het mogelijk is om van het bestemmingsplan af te wijken. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Meer informatie lees je hier.

Omgevingswet

Bovenstaande informatie heeft voornamelijk betrekking op wetgeving rondom ruimtelijke ordening. Deze en andere wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld bouw en milieu is per 1 januari 2024 gebundeld in de Omgevingswet. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Voor meer informatie kan je terecht op het Omgevingsloket.

Wil je op de hoogte blijven van de berichten van overheidsinstanties die invloed hebben op jouw omgeving maak dan gebruik van de mailservice op overheid.nl

Impact op de omgeving

Belangrijk is dus om altijd goed in te schatten wat de impact van jouw ondernemingsactiviteit is op het gebruik van jouw woning en de omgeving. De uitoefening van je bedrijf mag namelijk geen overlast veroorzaken. Deze overlast kan in vele vormen, vaak onbewust en onbedoeld, wel snel ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lawaai, geur en parkeer- en verkeersdrukte. Wat je natuurlijk niet wilt is dat je jouw bedrijf aan huis moet sluiten omdat je niet voldoet aan de eisen of dat er klachten komen van de buren.

Twijfel je of je voldoet aan alle voorwaarden, neem dan contact op met een accountmanager bedrijven binnen de gemeente Hoorn.

Lees dit kennisartikel voor nog meer praktische informatie over het starten van een bedrijf aan huis.

Blijf op de hoogte!

Als startende ondernemer volg je natuurlijk alle relevante ontwikkelingen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Terug naar overzicht