Het succesvol starten van een eigen bedrijf vanuit een bijstandsuitkering is zeker mogelijk. Het is natuurlijk heel mooi om met een goed bedrijfsidee zelf inkomen te gaan genereren. Vele anderen zijn je al voorgegaan en hebben hun ondernemersdroom kunnen realiseren. Een belangrijke eerste stap om succesvol te zijn als ondernemer is een goede voorbereiding. Wil je in het algemeen weten waar je als startende ondernemer op moet letten? Lees dan het artikel: ‘Succesvol starten als ondernemer in Westfriesland.
Onder bepaalde voorwaarden kan je vanuit de bijstand starten met een zelfstandig beroep of bedrijf. Jouw gemeente bepaalt zelf welke regels er voor jou als inwoner gelden. Heb je plannen om vanuit de bijstand te gaan ondernemen? Ga dan altijd eerst in gesprek met jouw contactpersoon binnen jouw gemeente.
In Westfriesland kan je hiervoor terecht bij WerkSaam Westfriesland. Werksaam Westfriesland helpt de inwoners van de zeven Westfriese gemeenten aan werk. Het gaat dan om mensen die geen baan hebben of moeilijk een baan kunnen vinden. Ook het ondernemerschap behoort tot de mogelijkheid om weer aan het werk te gaan.
De zeven Westfriese gemeenten zijn de gemeente Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.
Sommige gemeenten bieden startende ondernemers vanuit een bijstandsuitkering een voorbereidingsperiode. In deze periode krijg je dan bijvoorbeeld intensieve begeleiding of scholing voor het opstarten van je eigen bedrijf. Vanuit Werksaam Westfriesland kan je een aanvraag doen voor een Pre-startersregeling.
In een periode van 4 tot 6 maanden word je klaargestoomd voor het ondernemerschap. In deze periode maak je bijvoorbeeld een uitgebreide ondernemersscan om te ontdekken uit welk ondernemershout jij bent gesneden. Ook kan je, onder begeleiding van een ervaren starterscoach, aan de slag met het schrijven van een ondernemingsplan.
In veel gevallen wordt jouw ondernemingsplan gebruikt om te bepalen of jouw bedrijfsidee voldoende levensvatbaar is. Waar nodig kan op basis van dit plan ook een BBZ-aanvraag gedaan worden. BBZ staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ). De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke vorm je BBZ krijgt.
De BBZ is een landelijke regeling voor zowel startende als gevestigde ondernemers. In het kort betekent deze regeling dat jij als startende ondernemer tot maximaal 36 maanden een beroep kan doen op (behoud van) een uitkering. Ook is het mogelijk een bedrijfskrediet aan te vragen indien er een financiering nodig is om jouw onderneming op te starten. Een goed ondernemingsplan vormt altijd de basis om gebruik te maken van de mogelijkheden binnen de BBZ. Lees hier meer over de BBZ en overleg altijd met jouw contactpersoon binnen WerkSaam wat de verdere mogelijkheden en voorwaarden zijn in Westfriesland. Wil je alvast weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een vorm van Bbz? Doe dan de check op www.krijgikbbz.nl.
Wil jij je als inwoner van Westfriesland meer weten over het ondernemerschap? Goed nieuws! De zeven gemeenten in Westfriesland zijn aangesloten bij het Startersloket. Zo kan je als inwoner kosteloos deelnemen aan onze online trainingen (zie agenda) en gebruik maken van bijvoorbeeld het praktische stappenplan en onze uitgebreide kennisbank.
Over de regio Westfriesland
De regio Westfriesland omvat o.a. de steden en dorpen Aartswoud, Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Enkhuizen, De Goorn, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Lambertschaag, Lutjebroek, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Oostwoud, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spanbroek, Spierdijk, Twisk, Ursem, Venhuizen, Wadway, De Weere, Wervershoof, Westwoud, Wijdenes, Wognum, Zuidermeer, Zwaag, Zwaagdijk Oost en Zwaagdijk West.