Zakelijk gebruik

Energiekosten die direct verband houden met je zakelijke activiteiten kunnen worden afgetrokken, mits je werkruimte voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, hieronder meer informatie. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit en gas voor je kantoor werkruimte, productiemachines of apparatuur die je gebruikt voor je bedrijf.

Scheiding tussen zakelijk en privé

Het is belangrijk om een duidelijke scheiding te maken tussen zakelijk en privégebruik van energie. Alleen het zakelijke deel van de energiekosten komt in aanmerking voor aftrek. Als je bijvoorbeeld een deel van je huis als kantoor gebruikt, kun je alleen het percentage energiekosten aftrekken dat overeenkomt met het zakelijke gebruik ten opzichte van het totale gebruik.

Werkruimte in eigen huis

Als je een werkruimte in je eigen huis hebt die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst*, kun je een deel van de energiekosten toewijzen aan je zakelijke activiteiten. Dit wordt vaak berekend op basis van het oppervlaktepercentage van je werkruimte in verhouding tot de totale oppervlakte van je huis.

*De werkruimte/kantoor moet bijvoorbeeld voldoen aan deze eisen van de belastingdienst: een eigen ingang/opgang, eigen sanitaire voorzieningen en je kunt het verhuren aan een derde.

"Zorg voor een duidelijke scheiding tussen je zakelijke en privégebruik, alleen het zakelijke deel komt in aanmerking voor aftrek."

Correctie privégebruik

Als je een deel van je zakelijke energie ook privé gebruikt, moet je een correctie maken voor het privégebruik. Dit betekent dat je het privégebruik uit de totale energiekosten moet halen voordat je het aftrekbare bedrag berekent.

Een rekenvoorbeeld:

Stel dat je een zakelijk contract hebt, een kantoor aan huis en je totale energiekosten voor het jaar €2.400 bedragen. Je hebt bepaald dat je kantoor 20% van de totale ruimte in je huis beslaat. Je corrigeert dan 80% als privé gebruik. Totaal heb je dan € 480 “echte” zakelijke kosten en € 1920 van de kosten corrigeer je als privé gebruik in je boekhouding.

Dit is een vereenvoudigd voorbeeld, andere factoren, zoals specifieke belastingregels en bijkomende kosten, kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke aftrekbaarheid van energiekosten als ondernemer. Het is altijd verstandig om de Belastingdienst of een belastingadviseur te raadplegen voor advies op maat.

Blogger:

Martijn Pennekamp

Martijn is mede-initiatiefnemer van het Startersloket. Daarnaast is hij initiatiefnemer van startersplatform ikwordzzper.nl. Martijn schrijft regelmatig leuke blogs voor jou als (startende) ondernemer. 

Terug naar overzicht