De blauwe enveloppe

In de maand februari valt de blauwe enveloppe weer op de mat met de mededeling dat je per 1 maart aangifte kan doen voor de inkomstenbelasting. Als startende ondernemer staat je bedrijf hoogstwaarschijnlijk als eenmanszaak of V.O.F.  ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Belangrijk voor de aangifte is om te weten of je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. In deze blog gaan we ervan uit de Belastingdienst jou ziet als ondernemer. Twijfel je hierover doe dan hier de check: “Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting”

Winst uit onderneming

Hopelijk heb je in het jaar waar je aangifte over doet winst gemaakt. In hoofdlijnen is het hierbij belangrijk om onderscheid te maken tussen de feitelijke winst uit onderneming (= omzet minus inkoop minus kosten) en de fiscaal belastbare winst. Deze belastbare winst is boekhoudkundig en wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Het berekenen van deze winst en de te betalen belasting is best ingewikkeld, maar gelukkig word je hierbij wel een beetje geholpen door de aangifte software van de Belastingdienst. Uiteindelijk kom je wel te weten of je geld terug krijgt of moet gaan betalen.

Inkomstenbelasting

Bij een eenmanszaak of V.O.F. betaal je inkomstenbelasting. De fiscaal belastbare winst valt namelijk onder het belastbare inkomen in box 1. Dit is dezelfde belasting box waar ook je loon in belast wordt. Maak je als parttime ondernemer winst en heb je ook loon uit een loondienstverband (zie jaaropgave) dan wordt dit bij elkaar opgeteld en vormt dit samen het belastbaar inkomen. Op de website van de Belastingdienst lees je de belastingtarieven van de verschillende schijven in box 1.

Zelf aangifte inkomstenbelasting doen?

Toen je nog geen ondernemer was deed je wellicht altijd zelf de aangifte inkomstenbelasting. Aangifte doen als zelfstandig ondernemer is een stuk minder eenvoudig. Kan je het zelf doen? Ja dat kan wel, maar is wel complex en kost veel tijd. Een basisvoorwaarde is een goede administratie en een sluitende boekhouding. Een goed boekhoudpakket is dus onmisbaar!

Boekhouder inschakelen loont

Naast een goede boekhouding moet je ook nog goed op de hoogte zijn van de fiscale wetgeving om zelf op correcte wijze je aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen. Denk hierbij aan de voorwaarden voor het aftrekken van zakelijke kosten, (willekeurig)afschrijvingen, privégebruik zakelijke goederen en bijvoorbeeld het toepassen van startersaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Houd er verder ook rekening mee dat je bij de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer een complete balans en winst- en verliesrekening moet opgeven. Zie je de aangifte nog zitten?

Bespaar jezelf een hoop tijd en zorgen en schakel een boekhouder in voor het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting. Een goeie boekhouder is op de hoogte van de actuele regelgeving en kan er voor zorgen dat jouw aangifte goed en zo gunstig mogelijk ingediend wordt. Met een goed boekhoudpakket lever je de cijfers kant en klaar aan hou je de kosten in de hand!

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Blogger:

Frank Baltes

Frank is een ervaren ondernemersadviseur. Geen vraag of casus is hem te gek. Vanuit Frank zijn rol als adviseur schrijft hij regelmatig een inspirerende blog om jou als (startende) ondernemer te informeren.

Terug naar overzicht