De groei van het aantal (startende) ondernemers is binnen de regio Westfriesland in de lijn van het landelijk gemiddelde. Het aantal ondernemers stijgt de afgelopen jaren met gemiddeld 3% per jaar. Deze groei en het hoge aantal nieuwe bedrijven zorgt ook voor een toename van ondernemers met schulden. Dit heeft ervoor gezorgd dat WerkSaam Westfriesland, de gemeente Hoorn en het Startersloket Westfriesland het initiatief hebben genomen om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van alle regiogemeenten.
Graag nodigen wij jou van harte uit om op woensdag 24 april met ons in gesprek te gaan.
Deze bijeenkomst is een eerste aanzet om regionaal de samenwerking omtrent schuldhulpverlening voor ondernemers te onderzoeken.
Diverse experts komen aan het woord om dieper in te zoomen op de mogelijke hulpverlening gericht op ondernemers (met schulden) in de regio Westfriesland. Daarnaast gaan wij graag met alle aanwezige de dialoog aan rondom het thema 'Schuldhulpverlening voor ondernemers'.
Hieronder het programma van deze bijeenkomst
09.00 uur: ontvangst
09.30 uur: opening door Sabina de Reus (WerkSaam Westfriesland)
09.45 uur: inhoudelijke bijdrage sprekers
Joeri Goede (initiatiefnemer Stichting Startersloket)
Nieuwe bedrijven en ondernemers zijn van groot belang voor de lokale en regionale economie. Uiteindelijk wil je als gemeente de eigen ondernemers waar nodig ondersteunen en stimuleren. Tussen de startende ondernemers van vandaag kunnen toekomstige pareltjes zitten. Deze bedrijven zorgen uiteindelijk voor werkgelegenheid, kunnen toekomstige ambassadeurs zijn en zijn bezig met innovatie. Deze groep geeft op den duur een boost aan de lokale economie.
Maar ondernemers krijgen helaas ook te maken met schulden en financiële problemen. Hier ligt een belangrijke taak voor de gemeente. Hoe zorg je als gemeente/ regio voor een goede aanpak op dit gebied? Joeri neemt jullie mee in de samenstelling en groei van het bedrijfsleven in Westfriesland en zal diverse aandachtspunten toelichten.
Frank van Gangelen (WerkSaam WF) en Pamela van den Haak (gemeente Hoorn)
Het Bbz 2004 (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) is er voor verschillende soorten ondernemers. Er is voor de verschillende doelgroepen ondersteuning in levensonderhoud en/of een lening bedrijfskapitaal mogelijk afhankelijk van de behoefte. Uitgangspunt is in de meeste gevallen dat er sprake moet zijn van een mogelijk levensvatbare onderneming.
Als consulenten Bbz zien we de afgelopen tijd de hulpvraag duidelijk veranderen. Meer en meer ondernemers met schulden melden zich “gelukkig” voor hulp richting een schuldsanering. Vaak is er echter sprake van meervoudige, complexe problematiek en gebrekkig ondernemerschap waardoor de weg naar een schuldsanering niet altijd soepel verloopt of sowieso niet mogelijk is.
Graag nemen wij alle aanwezigen mee in een stukje achtergrond van het Bbz en de mogelijkheden en onmogelijkheden hierin. Daarnaast zouden we op deze ochtend graag met u in gesprek gaan om te kijken of en hoe we de hulpverlening voor ondernemers met elkaar kunnen verbeteren.
Mariëlle Schouten (Zuidweg & Partners)
Meer dan 80.000 (klein) mkb-ondernemers zijn niet in staat om hun coronaschulden tijdig af te lossen. Te veel ondernemers denken onterecht dat faillissement of het beëindigen van het bedrijf de enige oplossing is. Dit, terwijl veel bedrijven wel levensvatbaar kunnen zijn en met inzet van schuldhulpverlening weer door kunnen met hun bedrijf.
Ook voor stoppende ondernemers kan schuldhulpverlening perspectief bieden.
Mariëlle Schouten, senior insolventieadviseur bij Zuidweg & Partners, neemt je mee in de wereld van schuldhulpverlening.
12.00 uur: afsluiting met gelegenheid tot netwerken
Wij gaan graag met jou in gesprek over de noodzaak van regionale samenwerking in het kader van schuldhulpverlening voor ondernemers.