Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

“Klein beginnen en gewoon doen!”

Rob Bennis, e-mailmarketeer

Bij het Startersloket West-Friesland bieden we startende ondernemers uit de regio graag een podium. Tegen welke dingen liepen zij aan toen zij als ondernemer startten? Hadden ze bepaalde zaken van tevoren willen weten? Welke tips hebben zij voor ander starters? Deze week: Rob Bennis uit Hoorn.

Rob is 32 jaar en een echte Horinees. Na het behalen van zijn bachelor logistiek belandde hij in de marketing. “Sinds 2008 heb ik in verschillende rollen voor grote ketens mogen werken zoals Hunkemöller, Jack & Jones, Only, La Place en andere bedrijven. Mijn passie en specialiteit ligt bij slimme campagnes via e-mail. Op 1 januari 2017 ben ik voor mezelf gestart met mijn onderneming Re-mail.”

“Met Re-mail help ik bedrijven op het gebied van e-mailmarketing. Dat kan het opbouwen van een actief ledenbestand zijn, maar ook een e-mail template voor mobiel of een compleet geautomatiseerde, gepersonaliseerde e-mailcampagne”, vertelt hij.

Sprong in het diepe

De gedachte om ooit voor zichzelf te beginnen, speelde al langer door zijn hoofd. “Maar ‘ooit’ is makkelijk voor je uit te schuiven. Toen ik op een avond in een restaurant een vriend tegenkwam die een project aan het uitwerken was, vertelde hij iemand te zoeken die het project kon managen. Precies op die avond was ik aan het worstelen met de gedachte: ‘vind ik mijn baan eigenlijk nog wel leuk?’ Dit was het moment dat ik besloot voor mezelf te beginnen.”

Voorbereiding

Starten als ondernemer doe je niet zomaar. Het vergt enige voorbereiding. Je moet jezelf afvragen wat je precies wilt en waar je kracht ligt – maar ook: wat zijn je zwaktes? Waar moet je aan werken? En is er eigenlijk wel behoefte aan jouw product of dienst? Rob: “Toen ik begon als ondernemer, heb ik me eerst goed ingelezen. Ook heb ik raad gevraagd bij vrienden die ook ondernemer zijn. Wat waren hun ervaringen? Toen de knoop eenmaal was doorgehakt, ben ik allerlei zaken gaan regelen. Zo heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heb ik een website gebouwd, een zakelijke rekening geopend en dingen zoals verzekeringen, boekhouding en pensioen geregeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig geweldige online tools die het een stuk makkelijker maken.”

Kennis en ervaring

Rob kon gelukkig een schat aan ervaring en kennis mee nemen vanuit zijn werkverleden. “De ervaring die ik heb opgedaan en het netwerk dat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd, speelde voor mij ook een heel belangrijke rol bij het starten als ondernemer. Mijn eerste opdrachten als zzp’er heb ik hier volledig aan te danken.”

Drijfveer

Het eigen baas zijn en de vrijheid is vaak een van de belangrijkste redenen voor starters om voor zichzelf te beginnen. Zo ook voor Rob. “Mijngrootste drijfveer bij het starten van mijn bedrijf was dat ik de kans kreeg om in mijn eigen stad te werken en eigen baas te zijn. Ik kon bouwen aan iets dat 100% van mij was! Mijn kracht is dat ik niet zomaar iets voor ‘waar’ aanneem – ik probeer altijd het effect van mijn campagnes te bewijzen. Dat doe ik bijvoorbeeld door veel te testen met een A en een B versie of door gebruik te maken van controlegroepen. Daarnaast probeer ik zaken concreet en tastbaar te maken in plaats van te blijven hangen in ideeën of theorieën.”

Stadscommunity

Tegenwoordig werkt Rob in de haven van Hoorn bij zijn eerste opdrachtgever, Devani Creative. “Ik werk daar aan een heel mooi project: we bouwen een stadscommunity waar inwoners, bestuurders en bedrijven elkaar kunnen vinden. Zo kunnen we de stad Hoorn nóg leuker maken om te verblijven. Daarnaast heb ik nog een dag in de week voor andere opdrachten of andere dingen: zo geef ik bijvoorbeeld regelmatig les in e-mailmarketing bij SRM opleidingen in Amsterdam.”

Eigen koers

Zelfstandig ondernemer betekent ook risico’s nemen. Dat weet Rob maar al te goed: “Mijn vrouw was destijds zwanger, dus de vraag: ‘wat als…?’ is geregeld voorbij gekomen. In het begin waren er dus genoeg twijfels. Maar ik ben erachter gekomen dat de stap minder eng is dan hij lijkt. Je moet het gewoon doen én accepteren dat bij de start niet alles tot in de puntjes perfect kan zijn. Het mooiste aan zelfstandig ondernemer zijn vind ik het eigen baas zijn. Jij bepaalt de koers en je bouwt iets op dat 100% van jou is. Natuurlijk is het minder leuk als er een periode aanbreekt waarbij je niet of nauwelijks opdrachten binnenkrijgt. Gelukkig heb ik dat nog niet echt ervaren.”

Voor andere starters heeft Rob een aantal tips. “Ik denk dat het belangrijk is voor een ondernemer om voortdurend kansen te zien. En natuurlijk het lef hebben deze te grijpen. Mijn belangrijkste tip voor andere starters zou dan ook zijn: groot denken, maar klein beginnen en gewoon doen!”

Lees meer over Re-mail, het bedrijf van Rob.

Ben of ken jij een enthousiaste ondernemer met een inspirerend verhaal?

Tip onze redactie via onderstaande aanmeld-knop.

agenda

Data ophalen ...

Blog

5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren


3 zaken die je kunt doen om financieel gezond te ondernemen


Lees meer

Nieuws

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Opnieuw minder aanvragen voor loonsteun bij NOW-loket

Nederlandse bedrijven die getroffen zijn door corona hebben opnieuw minder behoefte aan loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van NOW-steun. Vorig kwartaal dienden nog 19.000 bedrijven een verzoek in.

Lees meer