Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Mascha Lapien, organizer

'Houd zaken opgeruimd en op orde'

Mascha Lapien is 48 jaar en woont in De Goorn. De van oorsprong Brabantse verhuisde twintig jaar geleden naar West-Friesland voor een baan. Vorig jaar begon zij voor zichzelf als ‘professional organizer’, waarmee zij haar klanten helpt structuur en orde aan te brengen – of dat nu thuis, of op het werk is.

“Ik ben altijd bezig geweest met hoe dingen efficiënter en effectiever kunnen”, aldus Mascha. “Organizer ben je van nature: toen ik klein was ruimde ik al de kamer van mijn broer op voor een gulden.” Toch werkte zij meer dan vijftien jaar in de medische hulpmiddelen branche als commercieel administratief medewerker en leidinggevende voor zij de stap naar het ondernemerschap maakte.

Gewoon doen

“De drang naar vrijheid, werken vanuit mijn hart en mijn eigenwijsheid maakte dat ik altijd al geïnteresseerd was in een eigen bedrijf. Toen de kans zich voordeed, heb ik dit met beide handen aangegrepen.” Mascha begon naar eigen zeggen door “‘gewoon te doen”. Dat houdt in: netwerken, de hort op gaan en ervaring op doen. Uiteraard ging er ook trainingen bij beroepsverenigingen,  onderzoek, en het maken van een plan aan vooraf. “Ik heb goed nagedacht over wat mijn doel precies was. Waar wil ik naar toe en wat wil ik bereiken?”

Ontrommelen en organiseren

In mei 2016 begon Mascha met haar eigen bedrijf. Maar wat doet een professional organizer nu precies? Mascha: “Door hectiek van de dag, de grote informatiestroom of door een ingrijpende levensgebeurtenis kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan help ik ruimte en overzicht te creëren – in werk, woning, huishouding, administratie of tijd. Ik geef niet alleen advies, maar help ook letterlijk zelf mee. Als Ontrommelcoach geef ik daarnaast workshops en advies over opruimen en ontrommelen natuurlijk”

Structuur

Geen dag is dan ook hetzelfde voor Mascha. “Bij particulieren gaat het vaak om het opruimen van een woonruimte of het op orde brengen van administratie of huishouding. Bij ondernemers gaat het meer om het ondersteunen bij het effectiever werken en efficiënt omgaan met tijd.” Ook begeleidt Mascha mensen met een PGB (autisme of ADHD) bij het aanbrengen van structuur en overzicht.

Onbekend

Het beroep is nog redelijk onbekend, merkt Mascha: “Men denkt bijvoorbeeld dat het heel duur is, ze weten niet goed wat ik nu precies doe of denken dat het niet waardevol genoeg is. Het tegendeel is waar: een opgeruimd en goed georganiseerde leefomgeving zorgt ervoor dat je effectief en ontspannen kunt leven. Opruimen is levensveranderend! Het schept ruimte en overzicht, ook in je hoofd."

Coaching

Toen Mascha startte als ondernemer zocht zij begeleiding bij een ondernemerscoach. “Dat scheelt veel: je wordt dan gedegen voorbereid op wat er op je af gaat komen.” En ook nu haar bedrijf alweer ruim een jaar bestaat, vraagt ze nog wel eens hulp. “Ik heb een mentor voor intervisie. Ik vraag regelmatig hulp en besteed zaken waar ik minder goed in ben uit. Ken je beperkingen, dan is dat geen beperking meer.”

Sterke punten

Wat Mascha sterk aan haar bedrijf vindt? “Ik ben zelf mijn product, zoals ik ben en met mijn kennis en vaardigheden. Mijn kracht is mijn  betrokkenheid, enthousiasme en invoelend vermogen.  Ik kan goed overzicht houden en kan snel inschatten wat iemand nodig heeft. Daarnaast houd ik van een grapje op zijn tijd: dat geeft lucht en maakt het lichter. Voor het ondernemerschap vind ik zelfvertrouwen, vastberadenheid en flexibiliteit belangrijk.”

Valkuil

Het mooiste van het ondernemerschap is volgens Mascha een combinatie van de eigen keuzes en verantwoordelijkheid. Dat geeft vrijheid, máár is ook een valkuil. “De balans tussen privé en zakelijk is soms een uitdaging. Het belangrijkste dat ik heb geleerd als ondernemer is het zien van kansen, durven en doen. Dan is er oneindig veel mogelijk.”

Jezelf laten zien

Om haar naamsbekendheid en zichtbaarheid te vergroten, is Mascha veel in contact met anderen. “Ik ga graag met mensen in gesprek, ik laat mezelf zien en horen. Of dat nu via social media is, netwerkbijeenkomsten of via de huiskamerworkshops die ik verzorg. Ik geef ook workshops op scholen, buurtverenigingen en netwerkgroepen. In de toekomst wil ik meer balans tussen zakelijke en particuliere opdrachten en wil ik de samenwerking met onderwijs en zorg zoeken.”

En, zoals je van een organizer kunt verwachten, is haar beste tip voor andere starters of zzp’ers: “Het organiseren van je werk is óók werk. Reserveer er tijd voor, zorg dat je de zaken opgeruimd en op orde blijft houden. Dat geeft overzicht en ruimte waardoor je verder kunt groeien.”

Wil je meer weten over Mascha? Bekijk hier haar website of op www.ontrommelcoach.nl

Ben jij of ken jij de nieuwe Starter in Beeld? Meld je hieronder aan!

agenda

Data ophalen ...

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer