Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Steunpakketten na nieuwe lockdown: TVL verlengd, extra steun evenementen

16 november 2021

Om de inkomstenklap van de lockdown te verzachten zijn nieuwe steunpakketten bekendgemaakt. De Tegemoetkoming Vaste Lasten, ofwel TVL-regeling, is verlengd. Daarnaast is er een uitgebreide subsidie voor evenementen (TRSEC). De pakketten gaan tot nog toe alleen gelden voor het huidige kwartaal (Q4). Het kabinet trekt 1,3 miljard euro uit om de steunmaatregelen te financieren.

Wanneer de nieuwe steunmaatregelen actief worden is nog niet zeker, daarvoor wacht het kabinet nog op goedkeuring van de Europese Commissie. Wel is zeker dat de TVL-regeling wederom via de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt aangevraagd door ondernemers. De startdatum voor aanvragen wordt nog bekend gemaakt.

De NOW-regeling komt niet terug. De steunmaatregel die personeelskosten vergoedde is nu niet op zijn plek volgens de overheid door de tijdelijke duur van de sluitingen en het grote tekort aan personeel op de arbeidsmarkt.

Hieronder zie je welke steunmaatregelen voor ondernemers het kabinet heeft aangekondigd:

Tegemoetkoming Vaste Lasten

De Tegemoetkoming Vaste Lasten, ofwel TVL-regeling, wordt van stal gehaald voor het vierde kwartaal van dit jaar. Daarmee vervalt de VLN-regeling, die bedoeld was om nachtsluiting te compenseren.

De TVL-regeling geldt voor ondernemers die in het lopende kwartaal minimaal 30 procent omzetverlies verwachten ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2019 óf het eerste kwartaal van 2020. Bedoeling is om 85 procent van de berekende vaste lasten te vergoeden. Dat wordt berekend op basis van drie factoren: percentage vaste lasten van de sector, verwachte omzetverlies en dus het subsidiepercentage van 85 procent.

De TVL-regeling gaat gelden voor zowel ondernemers die eerder een aanvraag hebben gedaan als voor ondernemers die dat nog niet hebben gedaan. Meer details over de TVL Q4 regeling lees je bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen (TRSEC)

De Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen Covid-19, ofwel TRSEC-regeling, is bedoeld om de kosten van geannuleerde evenementen te vergoeden. Voor evenementen die na 25 september golden was het nog zo dat er maximaal 80 procent van de gemaakte kosten werd vergoed, dat percentage wordt verhoogd naar 100 procent.

Reactie MKB-Nederland en VNO-NCW

In een eerste, korte reactie reageren MKB-Nederland en VNO-NCW teleurgesteld op het nieuwe compensatiepakket van het kabinet. ,,Het kabinet en de Tweede Kamer zijn steeds klip en klaar geweest dat nieuwe beperkingen betekenen dat ondernemers gecompenseerd worden als ze daardoor omzetverlies lijden. Dit nieuwe compensatiepakket stelt dan ook zeer teleur en vergoedt de schade geenszins. In de praktijk komen namelijk waarschijnlijk weinig ondernemers in aanmerking.'' De belangenorganisaties wijzen erop dat de vaste lasten worden gecompenseerd, maar de ,,bulk van de kosten, de arbeidskosten, niet".

,,Ook komen nauwelijks ondernemers in aanmerking voor compensatie van de vaste lasten door de hoge omzetverliesdrempel van 30 procent in een kwartaal. Hiermee komen de consequenties van de huidige situatie op het bordje van ondernemers."

MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten voor volledige compensatie voor de groep gedupeerde ondernemers, nu ze weer verplicht worden de deuren eerder te sluiten. ,,Wij maken ons hier hard voor in aanloop naar het debat hierover."

Bron: De Ondernemer

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Hangen in de muziek | Hoe dat je kan helpen bij de verkoop van een product, dienst én jezelf


5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren


Lees meer