Bereken of jouw plan financieel haalbaar is

Het financiële plan stel je op om zicht en grip te krijgen op de financiële gevolgen van je beslissing om te gaan ondernemen. De eisen aan en omvang van dit plan zijn natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke situatie. In de basis zijn er wel een aantal vragen waar je antwoord op wilt krijgen:

  1. Wat heb je nodig om te gaan starten?
  2. Hoe ga je de investeringen betalen?
  3. Ga je gelijk winst maken?
  4. Wat zijn mijn inkomsten en uitgaven iedere maand?
  5. Hoeveel geld heb ik voor privé over/nodig?

De eerste vier punten komen aan bod in respectievelijk de investerings- en financieringsbegroting, de exploitatiebegroting en de liquiditeitsbegroting. Bij punt 5 maak je de brug naar jouw privé-situatie. Je gaat inschatten wat er daadwerkelijk voor jou financieel overblijft na bijvoorbeeld het betalen van belastingen en je berekent of dit voldoende is om jouw lasten privé te kunnen (blijven) betalen.

Vraag advies

Het opstellen van een financieel plan is niet voor iedereen even eenvoudig. Zorg er in ieder geval voor dat je precies weet wat je wilt gaan doen, bespreek je plan met anderen. Bij voorkeur ook met mensen met ervaring in jouw branche en schakel een (financieel) specialist in. Denk hierbij aan een boekhouder, coach of bij het lenen van geld aan een financieringsspecialist.  

Prognose en scenario’s

Begin bij het maken van je financiële plan met de start en de eerste 12 maanden. Vervolgens maak je een prognose voor jaar 2 en jaar 3. Wil je helemaal goed voorbereid zijn, werk dan verschillende scenario’s uit. Zo krijg je inzicht in de stand van zaken als het wat minder goed loopt of juist als het geheel veel beter loopt dan verwacht.

Doelstellingen

Het maken van een financieel plan helpt jou ook bij het (her)formuleren van zakelijke doelstellingen. Op basis van de prognoses en cijfers kan je beter inschatten hoeveel omzet je nodig hebt of bijvoorbeeld hoeveel klanten, projecten of uren je moet binnenhalen.   

Terug naar overzicht